Sklepowa kawa mielona do espresso
-
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 114
- Rejestracja: sob 05 lip 2008, 20:59
- Lokalizacja: m.st. Wwa
Najdrobniejsze mielonki z jakimi się zetknąłem to 2 rodzaje Lavazzy przeznaczone tylko do ekspresów ciśnieniowych, w przeciwieństwie do większości oznaczonych "suitable for all coffee makers". Są to Lavazza Espresso Famiglia i Lavazza Espresso Qualita. Prawie miał, po ekstrakcji błoto w sitku, przy mocnym ubiciu moja maszyna nie wyrabia, napar tylko z mlekiem - potęga goryczy.
"Ziemia – to plama
Na nieskończoności błękicie;
Ciemna gwiazda, w słonecznych gwiazd świcie.."
Na nieskończoności błękicie;
Ciemna gwiazda, w słonecznych gwiazd świcie.."
-
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 114
- Rejestracja: sob 05 lip 2008, 20:59
- Lokalizacja: m.st. Wwa
Chyba nie o tę kawę nam chodzi.Przez Espresso Qualita mocno utamperowane w podwójnym sitku Ascaso Basic przeciska 50 ml wody w ciągu 10 sekund.
Lavazza Espresso Qualita Oro

W innym układzie nie mam bladego pojęcia jak najdrobniejsza mielonka lacazzy przy mocnym ubiciu daje Ci 50ml /10s[/img][/list]
"Ziemia – to plama
Na nieskończoności błękicie;
Ciemna gwiazda, w słonecznych gwiazd świcie.."
Na nieskończoności błękicie;
Ciemna gwiazda, w słonecznych gwiazd świcie.."
- Magus
- kawa w żyłach
- Posty: 305
- Rejestracja: śr 04 cze 2008, 11:42
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontaktowanie:
Najdrobniej mielona mielonka jak na tę chwilę wg mnie to Illy - CAFFE' MACINATO - ciemne palenie.
W Krupsie którego miałem przez tę kawę pompa nie przebijała wody nawet bez ubicia - w Ascaso po b.mocnym ubiciu jest 50/50 na podwójnym sitku.
Na jakim ekspresie masz 25/25 z tej Lavazzy??
W Krupsie którego miałem przez tę kawę pompa nie przebijała wody nawet bez ubicia - w Ascaso po b.mocnym ubiciu jest 50/50 na podwójnym sitku.
Na jakim ekspresie masz 25/25 z tej Lavazzy??
D: Ascaso Basic + Nuova Simonelli Grinta
P: Bialetti Moka Express
Kawa - Arcaffe Gorgona
+ masa planów.
P: Bialetti Moka Express
Kawa - Arcaffe Gorgona
+ masa planów.
-
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 114
- Rejestracja: sob 05 lip 2008, 20:59
- Lokalizacja: m.st. Wwa
Zelmer i Rowenta Adagio, efekt podobny, po każdej ekstrakcji błoto, a po mocnym ubiciu przepuszcza ledwie kilka kropel. Ciekawa wspomniana przez Ciebie różnica pomiędzy Krupsem a Ascaso, używając dwóch ekspresów w pracy, wielkich różnic nie zauważyłem.
"Ziemia – to plama
Na nieskończoności błękicie;
Ciemna gwiazda, w słonecznych gwiazd świcie.."
Na nieskończoności błękicie;
Ciemna gwiazda, w słonecznych gwiazd świcie.."
-
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 114
- Rejestracja: sob 05 lip 2008, 20:59
- Lokalizacja: m.st. Wwa
- Grzegorz M.
- zagląda od święta
- Posty: 19
- Rejestracja: pn 09 lip 2012, 17:11
- Sprzęt: ascaso basic i zbieram na młyn
- Lokalizacja: Rzeszów
- Kontaktowanie:
Re: Najdrobniej mielona kawa mielona
... podepnę się pod temat, jako że ostatni post pochodzi z 2008 roku więc coś się mogło zmienić
a Ja jestem świeżo po zakupie Ascaso Basic od kolegi z forum... wprawdzie ekspres leży gdzieś w firmie kurierskiej i dostanę go w ręce jutro ale chciałem się przygotować ... 
Młynka nie posiadam, będzie ale jestem zwolennikiem kupowania raczej rzeczy używanych
z prostego powodu: po co przepłacać, jeżeli coś spełnia moje oczekiwania, więc muszę się przygotować na dłuższą chwilę polowania na okazje.
Najprawdopodobniej po zmianie z kapsułkowego picollo gdzie każda kawa była idealnie powtarzalna i dla mnie baaardzo dobra mogę się spotkać z rozczarowaniem braku umiejętności czy wiedzy na temat prawdziwej kawy jaką dotąd piłem tylko w dobrych kawiarniach... tak jak napisałem młynek będzie, ale może ktoś ma doświadczenie jaką mielonkę "na razie" zakupić odpowiednią do basica... będę wdzięczny za info...
aha... w lodówce spoczywa lavazza caffe espresso


Młynka nie posiadam, będzie ale jestem zwolennikiem kupowania raczej rzeczy używanych

Najprawdopodobniej po zmianie z kapsułkowego picollo gdzie każda kawa była idealnie powtarzalna i dla mnie baaardzo dobra mogę się spotkać z rozczarowaniem braku umiejętności czy wiedzy na temat prawdziwej kawy jaką dotąd piłem tylko w dobrych kawiarniach... tak jak napisałem młynek będzie, ale może ktoś ma doświadczenie jaką mielonkę "na razie" zakupić odpowiednią do basica... będę wdzięczny za info...
aha... w lodówce spoczywa lavazza caffe espresso

... jak długo można się uczyć robić dobrą kawę?
- da_sas
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 63
- Rejestracja: pt 30 wrz 2011, 22:08
- Sprzęt: Electrolux EEA 250, Saeco Nina Plus, I-mini2, Tiamo, Clever Driper.
Re: Najdrobniej mielona kawa mielona
Zanim kupiłem dobry młynek byłem skazany na mielonki. Próbowałem wiele znanych włoskich marek i tych lepszych i tych gorszych mieszanek, ale najlepiej zmieloną kawą z jaką się zetknąłem była dostępna w Makro RIOBA (model Macinatto albo coś tędy ale ma być 100% arabika). Jakościowo też nie jest zła.
-
- zagląda od święta
- Posty: 16
- Rejestracja: pn 31 gru 2012, 14:33
- Sprzęt: Przeżuwam kawę i popijam wrzątkiem.
Mielona sklepowa pod espresso+do testu
Czy ktoś z kolegów może polecić kawę sklepową zmieloną pod espresso,ale taką która ma naprawdę odpowiednie zmielenie,słyszałem że jedynie Illy mogła by być brana pod uwagę ,inne te popularne kawy to fikcja jedynie na zalewajkę się nadają.
Mam młynek podrasowany,potrzebuję jakiegoś wzorca zmielonej kawy do porównania.
Mam młynek podrasowany,potrzebuję jakiegoś wzorca zmielonej kawy do porównania.
- ded
- @mod
- Posty: 708
- Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
- Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P - Lokalizacja: Ciechanów
Re: Mielona sklepowa pod espresso+do testu
Nie wiem jak illy, ale jak kupiłem Lavazze Qualita Oro z symbolem kolby na opakowaniu, to była stanowczo za grubo zmielona. Z reszta jak kupisz kawę, ustawisz już młynek to potem korygujesz względem np starzenia się kawy i kilku innych zmiennych.
Jeśli chcesz mieć punkt odniesienia, to musisz i tak zacząć sam kombinować z grubością przemiału. Jak masz młynek stopniowy, to ustaw bardziej w stronę drobnego zmielenia i mierz czas ekstrakcji. Potem korekta np o 3 stopnie (to już sporo). Jak masz bezstopniowy to wszystko w Twoich rekach... Kupno zmielonej kawy do porównania jest bez sensu.
Jeśli chcesz mieć punkt odniesienia, to musisz i tak zacząć sam kombinować z grubością przemiału. Jak masz młynek stopniowy, to ustaw bardziej w stronę drobnego zmielenia i mierz czas ekstrakcji. Potem korekta np o 3 stopnie (to już sporo). Jak masz bezstopniowy to wszystko w Twoich rekach... Kupno zmielonej kawy do porównania jest bez sensu.
- Delizia.pl
- kawa w żyłach
- Posty: 336
- Rejestracja: pt 04 cze 2010, 10:45
- Sprzęt: Siemens
- Lokalizacja: Lubuskie
- Kontaktowanie:
Re: Sklepowa kawa mielona do espresso
Witam, większość gotowych kaw jest mielona grubo lub uniwersalnie, czyli pod kawiarki.
Taka jest specyfika tego rynku, zazwyczaj jak ktoś posiada ekspres ciśnieniowy to również młynek i wtedy kupuje kawę ziarnistą.
Włoskich kaw drobno mielonych (pod espresso) nie ma wcale tak dużo, aby problemem było ich wypróbowanie:
Illy mielona (czerwona - średnio palona, czarna - ciemno palona)
Jolly Espresso (puszka, 100% arabika)
Kimbo espresso (puszka, 100% arabika)
Lavazza Espresso Qualita Oro (kartonik)
Lavazza Espresso Famiglia (kartonik)
Pellini Espresso Casa (brązowa - z robustą, czarna - 100% arabika)
Vergnano espresso (puszka, 100% arabika)
Kimbo espresso (kartonik)
Znalazło by się jeszcze kilka mniej znanych wynalazków
Pozdrawiam
Taka jest specyfika tego rynku, zazwyczaj jak ktoś posiada ekspres ciśnieniowy to również młynek i wtedy kupuje kawę ziarnistą.
Włoskich kaw drobno mielonych (pod espresso) nie ma wcale tak dużo, aby problemem było ich wypróbowanie:
Illy mielona (czerwona - średnio palona, czarna - ciemno palona)
Jolly Espresso (puszka, 100% arabika)
Kimbo espresso (puszka, 100% arabika)
Lavazza Espresso Qualita Oro (kartonik)
Lavazza Espresso Famiglia (kartonik)
Pellini Espresso Casa (brązowa - z robustą, czarna - 100% arabika)
Vergnano espresso (puszka, 100% arabika)
Kimbo espresso (kartonik)
Znalazło by się jeszcze kilka mniej znanych wynalazków
Pozdrawiam
Delizia.pl - duży wybór włoskich kaw ziarnistych, mielonych oraz środków czyszczących do ekspresów
-
- kawa w żyłach
- Posty: 494
- Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
- Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY
Re: Sklepowa kawa mielona do espresso
MK Cafe Mildano - bezkofeinowa jest drobno mielona, przy dużej porcji i mocnym ubiciu jest w stanie zapchać ekspres. Być może inne MK Cafe też mają podobne mielenie. Espresso albo lungo powinno dać się zrobić.
Dallmayr Espresso Monaco 100% Arabica (200g puszka) - też powinno się nadać. Producent podaje taki opis: "Palone i mielone specjalnie z myślą o parzeniu kawy w ekspresach do espresso wg oryginalnej włoskiej receptury"
Dallmayr Espresso Monaco 100% Arabica (200g puszka) - też powinno się nadać. Producent podaje taki opis: "Palone i mielone specjalnie z myślą o parzeniu kawy w ekspresach do espresso wg oryginalnej włoskiej receptury"
-
- zagląda od święta
- Posty: 16
- Rejestracja: pn 31 gru 2012, 14:33
- Sprzęt: Przeżuwam kawę i popijam wrzątkiem.
Re: Sklepowa kawa mielona do espresso
No to jest trochę tego towaru.
Thx koledzy,teraz tylko coś zamówić i zobaczymy jak to będzie wychodzić
Thx koledzy,teraz tylko coś zamówić i zobaczymy jak to będzie wychodzić

Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość