Gaggia Classic, Baby Dose, czy Selecta Deluxe?

Awatar użytkownika
Voit
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 114
Rejestracja: pn 17 gru 2007, 0:23
Sprzęt: Ekspres: ECM Mechanika Profi
Młynek: ECM Casa
Kafetierka: BRA Bella
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontaktowanie:

Postautor: Voit » pt 28 lis 2008, 18:03

zastanawiam się jeszcze czy by sobie nie kupić filtra do wody. Woda będzie bardziej miękka, pewnie lepsza w smaku,...
To też. Ale jeżeli zmiękczysz wodę, to mniej ekspres będzie Ci się zakamieniał. Co prawda nie unikniesz odkamieniania co najmniej raz na pół roku, ale dla ekspresu i tak zdrowiej.

Voit
Cafe Saula Gran Espresso Premium 1kg - kawa z hiszpańskim temperamentem

Jaga
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 69
Rejestracja: śr 27 sie 2008, 22:07
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Jaga » pt 28 lis 2008, 20:30

zastanawiam się jeszcze czy by sobie nie kupić filtra do wody. Woda będzie bardziej miękka, pewnie lepsza w smaku, ale czy wpłynie to na jakość kawy. Dodam, że wodę ma średnio twardą+ i nie ma ona złego smaku.
Poczytaj tutaj: http://caffeprego.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=1433

Awatar użytkownika
orchid11
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 56
Rejestracja: sob 15 lis 2008, 19:17
Lokalizacja: Piła

Postautor: orchid11 » sob 29 lis 2008, 14:00

Właśnie przeczytałem instrukcję (z netu) do ED. Toż to masakra.. =/
tymczasowo nic z niej nie rozumiem. Jest...ym... zawiła. Może to się zmieni jak będę mieć ekspres i 'na żywo' z nim pracować. Ale mogli tę instrukcję napisać nieco bardziej łopatologicznie! :roll:
"Ranek... Błyszczy rosa na liściach. Przemijamy srebrzyście nierealni jak sen..."

Jaga
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 69
Rejestracja: śr 27 sie 2008, 22:07
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Jaga » sob 29 lis 2008, 15:55

Ekspres stoi w kuchni :D
Byłam dziś obejrzeć Espresso Dose i muszę stwierdzić, że jest naprawdę bardzo ładny. Dużo ładniejszy niż na zdjęciach.
Mąż jednak zdecydował, że kupujemy Baby Dose, i tak stoi u mnie w kuchni.
Przydźwigałam (bo trochę waży) rozpakowałam podłączyłam i zaczęłam czytać instrukcję... i się zaczęło. Instrukcja tak napisana, że trzeba wertować kartki i szukać, bo tu odwołanie do punktu 6 a tam do 3 itd.
Warśtat rozłożyłam na szafce. Kawy nasypałam do sitka na 1 kawę (za dużo), kolba się nie chciała dokręcić, po odsypaniu kawy udało się. Pierwsza kawa poszła w 5 sek, następne trochę lepiej ale cremy nie widziałam (muszę wymyślić jak przekonać męża do młynka, bo na razie mówi: nie). Spienianie mleka okazało się bardzo gwałtowne i szybkie (już wiem, że potrzebny dzbanek).
Na razie mam mieszane uczucia, bo w przyzwyczajona jestem (w pracy), że wciskam guzik i się samo robi, jak te wiry :D , a tu trzeba popracować. Oj długa droga mnie czeka...

Awatar użytkownika
orchid11
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 56
Rejestracja: sob 15 lis 2008, 19:17
Lokalizacja: Piła

Postautor: orchid11 » ndz 30 lis 2008, 2:02

Jaga, gratuluję zakupu! ;)
Mam nadzieję, że automat odrzucisz w kąt i zostaniesz lokalną baristką. :) wraz ze swym cudem.

Nie zniechęcaj się-myślę że poprawne espresso to kwestia treningu i wprawy. Pewnie kiedy dostanę swój ekspres to będę brał korepetycje u Ciebie. A męża na młynek namawiaj ;) bo faktycznie kawcia świeżo mielona ma boski zapach. Pozdrawiam :wink:
"Ranek... Błyszczy rosa na liściach. Przemijamy srebrzyście nierealni jak sen..."

radionx
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: pt 31 paź 2008, 10:53

Postautor: radionx » pn 01 gru 2008, 15:27

Wycofuję się ze śledzenia cen gaggi w Krakowie. Po namyśle zwiększyłem budżet i zamówiłem ascaso dream z młynkiem i-mini :)

Jaga
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 69
Rejestracja: śr 27 sie 2008, 22:07
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Jaga » pn 01 gru 2008, 19:33

Ja ze swoją walczę, na razie ona wygrywa :( albo inaczej, krzyczy: chce młynka!! Każda moja kawa (nawet z mieszanek kupionych w palarni i zmielonych do ekspresy ciśnieniowego) jest gorzka i bardzo czuć palenie.
Znalazłam w zakamarkach domu stary młynek żarnowy (Predom- pozostałość po ciężkich czasach) i przetestuję, a w między czasie myślę coraz intensywniej o porządnym młynku, ale jego to już w dziale młynków będę szukać

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Janusz » wt 02 gru 2008, 7:46

Nie musisz szukać. Zgłoś się do mnie. Mogę Cię zadowolić młynkami od i-mini do M4D Macap. :wink:
A co do tych kaw "zmielonych pod ekspres" to nie będzie Ci łatwo trafić. :? To mielenie najczęściej stosują zbyt grube mając na myśli popularne i tańsze ekspresy AGD. Kawa z takich palarni to też nie to czego można się spodziewać po mieszankach włoskich. Wiele razy już na tym Forum była mowa o tym, że nasze palarnie nie potrafią tak dobrać składu mieszanki, sposobu palenia kawy aby uzyskać smak porównywalny do klasycznego włoskiego espresso. Najczęściej są to kawy odmiany Arabica. Jeśli mieszanka to 3 gatunków. Dobre włoskie mieszanki to 5 do 9 a nawet 12 odmian kaw Arabica z różnych obszarów uprawowych. Do tego jakaś domieszka najlepszej Robusty. I dobrać ich stosunek procentowy tak by uzyskać porównywalny smak i aromat mimo różnych zbiorów to prawdziwa sztuka i lata doświadczenia przekazywanego często z ojca na syna. Daleko naszym palarniom do tego etapu...
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

Awatar użytkownika
blackcoffeeroasters
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 326
Rejestracja: pt 06 paź 2006, 14:57
Sprzęt: ekspres

Postautor: blackcoffeeroasters » wt 02 gru 2008, 17:19

:shock: :shock: :shock:

:smiech:

Awatar użytkownika
Long Johnny
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2234
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Long Johnny » wt 02 gru 2008, 20:35

Panowie — wątek jest o ekspresach, głównie Gaggia Espresso Dose!
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Janusz » wt 02 gru 2008, 21:23

Panowie — wątek jest o ekspresach, głównie Gaggia Espresso Dose!
No to jeśli tak to zapraszam na Targi HOTEL - GASTRO Meeting w Sosnowcu w dniach 05-07.12.2008, stoisko nr 51. Troszkę sprzętu będzie można obejrzeć. I nie tylko ASCASO... :wink: W nowym Centrum Targowo-Wystawienniczym w aglomeracji śląskiej, zlokalizowanym w Sosnowcu, przy ul. Braci Mieroszewskich 124.
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

Awatar użytkownika
orchid11
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 56
Rejestracja: sob 15 lis 2008, 19:17
Lokalizacja: Piła

Postautor: orchid11 » pt 05 gru 2008, 13:57

No i Espresso dose stoi w kuchnium :jump: zaś jak będę mieć ciut czasu to podrzucę kilka fotek na forum (ale niech ktoś mnie uświadomi jak wkleić zdjecia do postu aby były one widoczne bez wklejania linków... :shock: )

No to rżniemy ten brylancik od początku. Wczoraj dostałem paczkę i jak dziecko szybko ją rozpakowałem. Ekspres zapakowany estetycznie, a zarazen starannie. W środku opatulony styropianem i folią, a częsci drobne w kartonie. Instrukcja...ekhm. Po włosku, dostałem ksero polskiej w jakości przypominającej malowidła skalne-denne dno dna. :roll:

Moim patrzałkom ukazał się piękny ekspres. O wiele ładniejszy niż na zdjeciu. Solidna plastikowa obudowa, która z daleka nie przypomina tworzywa, porządny zbiornik na wodę, mocne i masywne akcesoria i inne biibeloty. Szczerze mówiąc obawiałem się kiczowatego wykonania i niedopracowań, bo do włoskiego AGD mam ''lekkie'' uprzedzenie, ale gaggia to wyjątek chyba. ;) ogólnie-mały, ładny, estetyczny ekspres

Potuptałem z maszynerią do pomieszczenia gastronomiczno-kulinarnego. Umyłem, napełniłem zbiornik, włączyłem aby napełnić przewody. Włączam pompę i... jakie to ciche! Tzn. pompa naturalnie wydaje
swoje dźwięki, ale nie jest to uciąźliwy dźwięk. Przygotowałem się na dużo większą dawkę dB. się przepłukało, napełniło (bajecznie cuchnie nowościa...).

uchwyt się nagrzał, filiżanka również, przepuściłem jeszcze raz wodę, pfa napełniłem kawcią, udeptałem, przykręciłem do grupy i... ach ten wzrost emocji. pompa w ruch. Czarny płyn popłynął. Oczywiście regulaminowe 7/25/25 to tylko w myślach... Kawa przepłynęła za szybko, a crema...khm no cóż. Deficyt.
Nieco lurowata, ale po chwili zapażyłem kolejną-o wiele smaczniejsza ze śladowymi ilościamy cremy. Potem spieniłem mleko-czynność mi się udała. Mlenio spenione, ciepłe, użyłem 3,2%. Trochę za duże bąble mi jeszcze wychodzą- nie wiem, ale chyba muszę się bardziej wprawić. Mleko jest ubite, piana sztywna jest i się trzyma, ale pęcherzyki powietrza są za bardzo widoczne.

Co mnie zaskoczyło-z ekspresu można pobierać gorącą wodę. Świetnie się sprawdza.

Reasumując. Bałem się, że nie obsłużę, ale jest banalny w obsłudze. Jestem z niego zadowolony, a przygotowanie kawki sprawia mi przyjemność. polecam ten ekspres, a dalsze swoje refleksje zapiszę z czasem.

Tak na marginesie dodam, że przed chwilą zaparzyłem kawę i crema wyszła cienka, ale jednak coś. ;)

PS. Czy kawa świeżo zmielona przed zaparzeniem ma lepszą i grubszą cremę?
"Ranek... Błyszczy rosa na liściach. Przemijamy srebrzyście nierealni jak sen..."

bartoromero

Postautor: bartoromero » pt 05 gru 2008, 14:43

"PS. Czy kawa świeżo zmielona przed zaparzeniem ma lepszą i grubszą cremę?"

No o tym są wypasione długie i treściwe inne wątki na forum :D

Jaga
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 69
Rejestracja: śr 27 sie 2008, 22:07
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Jaga » pt 05 gru 2008, 19:46

Moim patrzałkom ukazał się piękny ekspres. O wiele ładniejszy niż na zdjeciu.
Potwierdzam, ekspres jest naprawdę ładny. widziałam na własne oczy w sklepie.
Orchid11 gratuluje i powodzenia życzę. Ja jestem na etapie frustracji, bo mi wychodzi paskudna lura, ale młynek już zamówiony, więc cierpliwie czekam :D

Awatar użytkownika
orchid11
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 56
Rejestracja: sob 15 lis 2008, 19:17
Lokalizacja: Piła

Postautor: orchid11 » pt 05 gru 2008, 23:13

a jaki młynek zamówiłaś?
"Ranek... Błyszczy rosa na liściach. Przemijamy srebrzyście nierealni jak sen..."


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości