Rozgrzewanie ekspresu...

Dyskusje ogólne, porównania sprzętu, tematy nie dające się jednoznacznie zakwalifikować do powyższych kategorii sprzętu.
Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Rozgrzewanie ekspresu...

Postautor: MariuszH » wt 16 maja 2006, 11:57

Witam
Mam rozgrzewac ekspres ok 15 min. Powiedzcie, gdy zapali się kontrolka "ok", ekspres w dalszym ciagu nagrzewa się, czy dalsze czekanie nie ma sensu? Kontrolka zapala się dosc szybko. Ekspres to FiF, takie jak DeLonghi EC190.
pozdrawiam
Mariusz

Andy

Postautor: Andy » wt 16 maja 2006, 12:09

Ta kontrolka to pewnie temperatura wody. Nie oznacza, że grupa ma odpowiednią temperaturę. W Bricoleccie rozgrzanie boilera zabiera ze 3-4 minuty. Grupa jest gorąca po jakichś 20minutach, a zalecają poczekać nawet do 40 minut zanim zacznie się robić kawę ale E61 to chyba 8kg mosiądzu do rozgrzania. Jak ktoś chce szybciej, to można przelać grupę wodą włączając pompę. To mocno przyspieszy rozgrzanie całego ekspresu.

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » wt 16 maja 2006, 12:27

Zastanawiam się tylko, czy wlaczenie się tej kontrolki nie jest rownoznaczne - przynajmniej u mnie, z wylaczeniem grzalki...

Andy

Postautor: Andy » wt 16 maja 2006, 12:37

Oczywiście że tak. Grzałka jest sterowana termostatem wody. Ekspres rozgrzewa się dalej konwekcyjnie od gorącej wody w boilerze - dlatego rozgrzanie trwa dłużej niżby się można było spodziewać. Po chwili od wyłączenia grzałki po raz pierwszy pewnie się znowu włączy bo temperatura wody opadnie.

Piromarek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 82
Rejestracja: ndz 05 lut 2006, 11:47
Lokalizacja: Posen, Kolmar :-)

Postautor: Piromarek » śr 17 maja 2006, 8:11

Andy.
W Bricoletcie to przepłukanie , polega na wypuszczeniu wody zaparzającej z grupy przez wyjscie filtra w kanał ?
Czy jakoś inaczej w obiegu zamkniętym ?
Jeszcze jedno: dzwignia z zaworem minośrodowym w grupie , tylko otwiera i zamyka wypuszczanie wody do zaparzania ( oczywiście uruchamia pompę ) czy posiada jeszcze inne funkcjie w innych położeniach ?
widziałem rysunek techniczny grupy i trochę zwątpiłem czy wiem o co w tym chodzi. Wydała mi się bardziej skomplikowana niż na pierwszy rzut oka powinna być.

pozdrawiam

Andy

Postautor: Andy » śr 17 maja 2006, 8:30

W ekspresach z wymiennikiem ciepła masz jaby dwa obwody - boiler, który daje parę i gorącą wodę, i drugi obieg - woda do zaparzania kawy cyrkulująca w obwodzie wymiennik-grupa. Woda w bojlerze jest pod ciśnieniem i jej temperatura sporo przekracza 100°. Janusz mówił coś o 116°. Skoro tak to woda w obwodzie parzenia bardzo szybko się przegrzewa - zrobienie kawy z takiej wody przepali kawę. Z tego powodu przed zrobieniem kawy uruchamiasz pompę i spuszczasz przegrzaną wodę z obodu. Jak strumień się uspokoi to wyłączasz pompę, zakładasz portafilter i robisz kawę. Jeśli robisz kawę za kawą i nie medytujesz nad tym, to ekspres nie przegrzeje mocno wody i krótki spust wystarczy.
Grupa działa tak, że po przekręceniu dźwigni (włączasz pompę) woda napływa do grupy i następuje ten proces pre-infusion, ciśnienie na kawie narasta stopniowo - z tego powodu pomiędzy włączeniem pompy a rozpoczęciem ekstrakcji mija kilka sekund. Po zrobieniu kawy wycofujesz dźwignię i to wyłącza pompę a jednocześnie otwiera zawór spustowy i woda z grupy jest spuszczana tą pionową dolną końcówką. Możesz wtedy bezpiecznie wyjąć portafilter - nie jest już pod ciśnieniem. :)

Piromarek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 82
Rejestracja: ndz 05 lut 2006, 11:47
Lokalizacja: Posen, Kolmar :-)

Postautor: Piromarek » śr 17 maja 2006, 13:17

No tak.
W moim ekspresie z membraną, nie jeden raz zbierałem już kawę ze ścian :-), tylko dlatego że spieszyłem się aby zaparzyć kolejną porcję dla gości.

Andy

Postautor: Andy » śr 17 maja 2006, 14:25

Nie martw się, ja też :D
Magma, zapomniałem o tym powiedzieć - po zrobieniu kawy poczekaj chwilkę aż ciśnienie na grupie spadnie (to kilka sekund - dopóki wskazówka manometru opada), zanim odkręcisz portafilter, bo inaczej fuknie i będziesz miała wszystko dookoła w kawie :wink: .

sansdoute

Postautor: sansdoute » ndz 21 maja 2006, 11:29

No właśnie, Andy - czy dopracowałeś się już jakichkolwiek wzorców odnośnie uzyskiwania określonej temperatury parzenia na Bricolettcie? Czy odczekujesz określoną liczbę sekund, ewentualnie mierzysz objętość zrzucanej wody? A recovery time? Przyznam, że osobiście mam problemy ze wstrzeleniem się we właściwą temperaturę. Wyszedł mi wczoraj shot, który dał mi mocno do myślenia - bardzo hmm... jedwabisty, z gęstą i trwałą, ale nie twardą cremą i taki wielosmakowy :) Znaczy, taki jaki powinien być. Niestety, nie udało mi się powtórzyć rezultatu, kolejny był już lekko kwaśnawy, kolejny ewidentnie przegrzany. Oczywiście starałem się utrzymywać mielenie, porcję i ubijanie - niezmienne. Nie jest prosto "learned to love hx" :)

Zrzucam wodę bez portafiltra, wydaje mi się że lepiej widać kiedy zaczyna się strumień bez pary. Generalnie dość szybko - po kilku sekundach, jeżeli ciągle trzymam otwarty zawór - po kolejnych kilkunastu woda zaczyna zupełnie lecieć jak z zimnego kranu, rozumiem, że odpowiada to całkowitemu opróżnieniu układu termosyfonu.[/i]

anth
Posty: 1
Rejestracja: sob 08 lut 2014, 15:13
Sprzęt: De'Longhi EC 155

Rozgrzewanie ekspresu z założonym portafiltrem

Postautor: anth » sob 08 lut 2014, 15:20

Mam ekspres, który nagrzewa się 15 minut. Zastanawia mnie czy w czasie nagrzewania powinien być założony portafilter, a jeśli tak, to czy z kawą w środku? Czy może zakładać go dopiero bezpośrednio przed zaparzeniem?

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Rozgrzewanie ekspresu z założonym portafiltrem

Postautor: ded » sob 08 lut 2014, 15:27

Powinien być założony ale pusty. Jeśli nie jest gorący przed ekstrakcją to przelewasz trochę wody, żeby go ogrzać, suszysz np papierowym ręcznikiem i wsypujesz kawę.


Wróć do „Pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości