Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: zamek » śr 07 cze 2006, 11:45

Tak się zastanawiam :?:

Widziałem na forum dyskusje na temat rodzajów kawy, ich mieszanek, przechowywania, mielenia, ubijania i parzenia. Widziałem posty na temat mleka - które, ile tłuszczu, jak i czym ubijać.

Ale nie widziałem dyskusji na temat cukru do kawy - czy może mieć wpływ na jej smak i jakiego cukru należy używać do espresso - zwykłego, trzcinowego, itp? Może nie należy słodzić?

Jak sądzicie?

Andy

Postautor: Andy » śr 07 cze 2006, 11:57

Ja używam trzcinowego. Głównie brązowy nierafinowany, ale ostatnio kupiłem rafinowany za 3.20 z VAT :shock: w ilości 1kg. Też mi smakuje :D . Ten nierafinowany kosztuje 10pln za kg

Piromarek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 82
Rejestracja: ndz 05 lut 2006, 11:47
Lokalizacja: Posen, Kolmar :-)

Postautor: Piromarek » śr 07 cze 2006, 12:29

Nigdy nie kosztowałem takiego cukru trzcinowego.
Czy on ma jakiś inny aromat czy posmak, czy to tylko że się wyrażę "taka moda " ?
Wiem , że proponuje się go również do słodzenia herbaty.
Jest inny w smaku czy taki jak buraczany ?

pzdr

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » śr 07 cze 2006, 12:48

Cukier trzcinowy jest mniej szkodliwy niż biały cukier, a w smaku jest bardziej subtelny i bogaty.
a.

Andy

Postautor: Andy » śr 07 cze 2006, 12:52

Mnie osobiście bardziej smakuje. Jest po prostu inny.

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » śr 07 cze 2006, 14:11

Andy - a jak bardzo nierafinowany? Z tego co wiem różnią się ilościa melasy, która jednak ma swój smak wpływający na smak kawy.

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » śr 07 cze 2006, 15:07

Ja dla odmiany trafilem gdzies w necie na wzmianke o cukrze do kawy. I nie ukrywam, ze zgadzam się w calej rozciaglosci. Do kawy uzywam zwyklego bialego cukru z prostego powodu - ten cukier w najmniejszym stopniu wplywa na smak kawy, w przeciwienstwie do cukrow brązowych, ktore mają swoj dosc intensywny, potrafiący mocno zmienic smak samej kawy. W dodatku szybko się rozpuszcza, dzieki czemu pije kawe jeszcze gorącą, bez "rozbełtanej" pianki :)
____________________

Andy

Postautor: Andy » śr 07 cze 2006, 16:50

Mariusz,
Cukier trzcinowy rozpuszcza się tak samo jak zwykły. Kwestia smaku cukru trzcinowego to tylko sprawa osobniczego gustu - smakuje mi ten, czy tamten, to nie ma znaczenia. Jeśli mówimy o zmianie smaku kawy, to właściwie nie należy używać żadnych dodatków, nawet cukru, bo przecież on właśnie zmienia smak :wink: .

Zamoy,
Spotkałem się z trzema rodzajami cukru trzcinowego - najciemniejszy, prawie kawowy ma dużo melasy i jest dobry do niektórych wypieków. Drugi ten standardowy ma kilor brązowo-żółty w różnych odcieniach. I trzeci rafinowany, który jest "prawie" biały. Ma jakby przybrudzoną biel.

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » śr 07 cze 2006, 17:00

:!: też miałem takie wrażenie po kilku używaniach cukru trzcinowego, że rozpuszcza się dłużej!

akak :twisted:
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » śr 07 cze 2006, 18:09

Mariusz,
Cukier trzcinowy rozpuszcza się tak samo jak zwykły. Kwestia smaku cukru trzcinowego to tylko sprawa osobniczego gustu - smakuje mi ten, czy tamten, to nie ma znaczenia. Jeśli mówimy o zmianie smaku kawy, to właściwie nie należy używać żadnych dodatków, nawet cukru, bo przecież on właśnie zmienia smak
Eee, Andy, przeciez wiesz o co mi chodzi. Oczywiscie wszystko jest rzecza gustu. Mozna dodawac do kawy cynamon, kardamon, imbir, soki wszelakie, alkohol i co tam się jeszcze chce, wiec, czemu by nie slodzic trzcinowym cukrem, jesli ktos lubi :)
Ale jednak, gdy chcemy jedynie troszke poslodzic, bez ingerencji w tak cudowny kawowy smaczek :D to chyba jednak tylko bialy...
Co do rozpuszczania, wydaje mi się, ze ciemny jednak rozpuszcza się dluzej...
____________________

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » śr 07 cze 2006, 18:12

:!: też miałem takie wrażenie po kilku używaniach cukru czcinowego, że rozpuszcza się dłużej!
Oj, buki, popraw się... :D
____________________

Awatar użytkownika
jacek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 195
Rejestracja: ndz 26 mar 2006, 8:55

Postautor: jacek » czw 08 cze 2006, 8:06

To kawę można pić z cukrem?
Bym się nie domyślił ;-)
Ja nie mogę, nawet ćwierć łyżeczki cukru psuje mi smak kawy.
Przy herbacie wszystko mi jedno, ale kawa musi być gorzka.

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » czw 08 cze 2006, 10:08

To kawę można pić z cukrem?
Bym się nie domyślił ;-)
Ja nie mogę, nawet ćwierć łyżeczki cukru psuje mi smak kawy.
Przy herbacie wszystko mi jedno, ale kawa musi być gorzka.
No właśnie - to jak powinno być? Przy niektórych mieszankach, np. Pellini Top jest wręcz sugerowane by broń Boże nie słodzić.

Sam słodzę zwykłym cukrem. Kiedyś próbowałem słodzić nierafinowanym cukrem trzcinowym firmy Billington's Dark Muscovado ale miał za dużo melasy i psuł smak kawy.

Teraz może znów spróbuje trzcinowym - słodził ktoś może organicznym cukrem Demerara firmy Billington's?

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » czw 08 cze 2006, 10:20

To kawę można pić z cukrem?
Bym się nie domyślił ;-)
Ja nie mogę, nawet ćwierć łyżeczki cukru psuje mi smak kawy.
Przy herbacie wszystko mi jedno, ale kawa musi być gorzka.
Jak czasem zdarzy mi się sprobowac kawy, a nie jest chociaz odrobine poslodzona, to dla mnie najwieksza kara... :?
Znam pewnego Jacka, co kawy nie slodzi :) A pija zazwyczaj jakies kawy zmielone ze skrzynkami, albo rozpuszczalne... brrr.. :lol:
____________________

Awatar użytkownika
jacek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 195
Rejestracja: ndz 26 mar 2006, 8:55

Postautor: jacek » czw 08 cze 2006, 11:05

No to nie jestem na pewno ja, bo nie znam nikogo z Wrocławia.
No cóż, gusta są różne.
Ja lubię gorzką kawę z czymś słodkim, ale rozumiem, że ktoś może nie znosić...


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości