Przeważnie nadmiar cholesterolu.A co złego jest w jajach?
Chrzaniona zgaga :(
- kawcio
- S Z A M A N
- Posty: 3474
- Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
- Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe - Lokalizacja: Warszawa
Wiele produktów zawiera cholesterol, to co się mówi o jajach to mit. Zawierają ogromną ilość witamin, aminokwasów i innych pierwiastków oraz budulca potrzebnego do poprawnego funkcjonowania organów. Istoty ludzkie odżywiają się nimi od milionów lat wchłaniając ok 90% ich objętości wagowej. Jeśli nawet mają nieznaczny wpływ na podniesienie cholesterolu to co z tego? Ich zalety w rozwoju organizmu są ogromne, natomiast wad trudno się doszukać.Przeważnie nadmiar cholesterolu.A co złego jest w jajach?
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King
Espresso: Black Dog | Flower King
Wszystko co w nadmiarze niedobre. Poczekajmy, może Joanna to skomentuje, jest chyba technologiem żywności.
Jest jeszcze siarka, w której towarzystwie nie wszystkie składniki są OK.
Jest jeszcze siarka, w której towarzystwie nie wszystkie składniki są OK.
Ostatnio zmieniony wt 30 lis 2010, 22:40 przez zbignes, łącznie zmieniany 1 raz.
OK, jak już zaczęliście grzebać w jajkach
to wam powiem, że szlak metaboliczny cholesterolu zależy od tego czy wystepuje sam czy z weglowodanami. Jeżeli zjemy np "jajesznicę" i popijemy herbatą z cukrem to cholesterol idzie w górę w kilka godzin po posiłku, a jeżeli popijemy gorzką herbatą to z cholesterolem nic złego się nie dzieje i poziom jest ten sam we krwi. Czytalem badanie na ten temat w bazie Medline. Od tej pory nie zapijam jajek na słodko.
Wtedy też nie mam po nich zgagi.

Wtedy też nie mam po nich zgagi.
To może na surowo? Albo jest coś takiego jak dieta rozłączna czy jakoś tak się nazywa, a polega na jedzeniu w jednej chwili np. tylko samych białek, samych tłuszczów czy węglowodanów. Podobno pomaga to organizmowi dopasować sposób trawienia. Trudne do realizacji.
?
Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka M


- kawcio
- S Z A M A N
- Posty: 3474
- Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
- Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe - Lokalizacja: Warszawa
Oczywistym jest, że zarówno herbaty jak i kawy nie należy psuć cukremJeżeli zjemy np "jajesznicę" i popijemy herbatą z cukrem to cholesterol idzie w górę w kilka godzin po posiłku, a jeżeli popijemy gorzką herbatą to z cholesterolem nic złego się nie dzieje i poziom jest ten sam we krwi.

Pieczywa do jaj czy czegokolwiek innego też nie polecam ze względu na gluten.Więcej tych węglowodanów masz raczej w pieczywie.
@pattaya
Wybadaj czy przypadkiem za Twoją zgagą nie stoi gluten...
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King
Espresso: Black Dog | Flower King
W chlebie jest skrobia czyli polisacharyd a sacharoza do słodzenia herbaty jest dwucukrem czyli takim cukrem, który łatwo się rozkłada (w przypadku sacharozy do fruktozy i glukozy), a te właśnie powodują zły metabolizm cholesterolu.Więcej tych węglowodanów masz raczej w pieczywie.
Co nie zmienia faktu że jaja są bardzo zdrowe. Jeśli ktoś ma po nich zgagę to cóż peszek
Dlatego chlebek i jajeczko nie powinny dawać zgagii problemów trawiennych o ile nie ma się uczulenia na gluten.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość