C.M.A Astoria CKXE ciśnienie

Dyskusje ogólne, porównania sprzętu, tematy nie dające się jednoznacznie zakwalifikować do powyższych kategorii sprzętu.
antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: C.M.A Astoria CKXE ciśnienie

Postautor: antonio » pn 27 paź 2014, 16:26

Fabrycznie kto Ciebie ustawił? ;)
Wydaje się, że zjadłeś wszystkie rozumy...
A teraz poważnie. Fabryczne ustawienia najczęściej można i należy zmienić ;). Oczywiście, im wyższe ciśnienie, tym lepsza jakość pracy z mlekiem. Wydajność pary jest jednak nieco inną sprawą. Nie sądzę, by jej zabrakło w tytułowej Astorii... Nawet przy ciśnieniu równym 0,7 bar.

Czy swe twierdzenia opierasz na doświadczeniu z maszynami Astoria czy Bezzera? ;)

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: C.M.A Astoria CKXE ciśnienie

Postautor: RAF77 » pn 27 paź 2014, 16:39

Zmieniam charakterystykę pracy na taką jaka mi odpowiada, nie fabryce.
Skoro nie czujesz się pewnie w takim zmienianiu parametrów, to znaczy że masz całkiem sporo wiedzy książkowej ale mało praktyki.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: C.M.A Astoria CKXE ciśnienie

Postautor: jtk » pn 27 paź 2014, 22:59

Fabrycznie kto Ciebie ustawił? ;)
Wydaje się, że zjadłeś wszystkie rozumy...
Bo masz inne zdanie? Już tu jest taki jeden, co wydaje mu się, że skoro ktoś się z nim nie zgadza, to znaczy, że się wywyższa. Skąd się to w ludziach bierze, się zastanawiam.
A teraz poważnie. Fabryczne ustawienia najczęściej można i należy zmienić ;).
Jasne, ale dostrajanie ustawień nie polega na obniżaniu ciśnienia o połowę lub więcej, do kuriozalnych wartości, z którymi w normalnych warunkach ekspres nigdy nie pracuje. No chyba, że ktoś do domowej kuchni wstawia kobyłę gastro i cieszy się na forum, że obniżył ciśnienie do 0,4 bara, zapominając, że udało się to tylko dlatego, że ma bojler o zupełnie nieprzydatnym w domu rozmiarze.
Oczywiście, im wyższe ciśnienie, tym lepsza jakość pracy z mlekiem. Wydajność pary jest jednak nieco inną sprawą. Nie sądzę, by jej zabrakło w tytułowej Astorii... Nawet przy ciśnieniu równym 0,7 bar.
Niestety zabraknie. Poświęciłem parę minut na przeczytanie kilku opinii użytkowników Astorii (i Wegi). Niestety, albo stety, wychodzi na moje. Bojler jest najzwyczajniej w świecie zbyt mały. W końcu to zaledwie pół litra pojemności więcej niż w Musice, która poniżej 1 bara ledwo zipie.
Czy swe twierdzenia opierasz na doświadczeniu z maszynami Astoria czy Bezzera? ;)
Przecież napisałem wyżej. A co jest nie tak z maszynami Bezzery? Aha, Bezzera to nie Orchestrale lub Wega ;)
Aaa, no i gdzie te HX-y co to niby flusha nie wymagają?
Zmieniam charakterystykę pracy na taką jaka mi odpowiada, nie fabryce.
Skoro nie czujesz się pewnie w takim zmienianiu parametrów, to znaczy że masz całkiem sporo wiedzy książkowej ale mało praktyki.
:lol: Kolejny raz: czytaj uważniej.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: C.M.A Astoria CKXE ciśnienie

Postautor: antonio » wt 28 paź 2014, 5:53

Ach, opinie, opinie na HB, prawda? Święta biblia...
Sam jesteś taki, jak ludzie, których opisałeś. Pytałem Cię o doświadczenie praktyczne, a nie o opinie z HB. Zapytałem o Bezzerę, bo o niej wspomniałeś. To Ty wziąłeś z kapelusza Orchestrale i Wegę, a o Astorii tylko przeczytałeś...
Tak jak napisałem wcześniej, w dobrej maszynie nie trzeba żadnego flusha (co za określenie!), by obniżać temperaturę zaparzania. Służą do tego: ograniczniki przepływu w układzie termosyfonicznym i ciśnienie kotła. Oczywiście tym flushem można równie łatwo temperaturę obniżać...
Poza tym, czytaj uważniej: gdzie wspomniałem o wartości 0,4 bar? ;)

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: C.M.A Astoria CKXE ciśnienie

Postautor: ded » wt 28 paź 2014, 6:55

Myślę, że kolega dowiedział się czego chciał. Jeśli będzie chciał odblokować wątek proszę o PW. Tym czasem zamykam bo robi się (znowu) przepychanka.


Wróć do „Pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości