Witam wszystkich w Nowym Roku!
Urodził m się w głowie taki pomysł - czy może ktoś obeznany bardzo dobrze z tematem młynków zrobić ranking młynków?
Chodzi mi oczywiście o młynki domowe.
Mogłoby to wyglądać w bardzo prosty sposób: Nazwa młynka oraz jego cena (ew krótki opis - za i przeciw). Miejsca w rakingu niezależne od klasy cenowej.
Skąd taki pomysł? Od dawna zapatruje się na kupno zestawu młynek + ekspress, i mimo przeczytania mnóstwa postów nie jestem w stanie sobie ułożyc w głowie co powinienem kupić, żeby byc zadowolonym.
Już miałem kupić MDF lub Ascasso - ale mają jakieś ale. Po prostu fajnie by było wiedzieć ile trzeba wydać żeby nie było ale, a ile mniej, z jakims ale.
Co Wy na to?[/list]
Ranking młynków
-
- stale zagląda do filiżanki
- Sprzęt: Młynek M 5, ekspresy: Grimac TWENTY (dwie grupy - bojler 5l) i Cuadra ( 1 grupa - bojler 1,8l)
- Kontaktowanie:
Re: Ranking młynków
Fajny pomysł!
Zachęcam do rozwinięcia tematu..
Sam z kolegami tez coś przygotuję..
Zachęcam do rozwinięcia tematu..
Sam z kolegami tez coś przygotuję..

Prace koncepcyjne w toku...Następny wpis za circa 4 lata? 

-
- zagląda od święta
- Sprzęt: Gaggia Classic, Gaggia MDF
Ciężko też w takim rankingu o obiektywizm. Załóżmy, że tworzący, czy dopisujący ma młyn marki X będzie próbował udowodnić sobie i innym, że jest to najlepszy wybór.
- RGB
- stale zagląda do filiżanki
- Sprzęt: Rancilio Epoca S1T
Mazzer Mini E Digital
Tamper DIY
Odbijak DIY
Najlepszym młynem do domu jest Mazzer Mini Electronic Digital 2012!
Wiem, bo wybrałem ten młyn z rzeszy innych młynków po wnikliwej dyskusji na forum.
Wiem, bo wybrałem ten młyn z rzeszy innych młynków po wnikliwej dyskusji na forum.
Rancilio Epoca ST 1, Ascaso i-Mini, odbijak DIY,
tamper diy rękami tokarza
tamper diy rękami tokarza
- Twolipan
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Rancilio Sylvia V3 II, Cunill Full Metal
Najlepszym młynem do domu jest Cunill Full Metal!
Wiem, bo wybrałem ten młyn z rzeszy innych młynków bez wnikliwej dyskusji na forum ponieważ w Polsce jest to marka mało znana.
Dzięki temu właściciel likwidowanej kawiarni sprzedał mi go nie wiedząc co sprzedaje, dając do użytku młyn gastro za więcej niż "rozsądną cenę".
Wiem, bo wybrałem ten młyn z rzeszy innych młynków bez wnikliwej dyskusji na forum ponieważ w Polsce jest to marka mało znana.

Dzięki temu właściciel likwidowanej kawiarni sprzedał mi go nie wiedząc co sprzedaje, dając do użytku młyn gastro za więcej niż "rozsądną cenę".

- piovit
- Consigliere
- Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne. - Lokalizacja: Kraków
Chyba tylko w stosunku cena/jakośćNajlepszym młynem do domu jest Cunill Full Metal!

- Twolipan
- kawa w żyłach

Dawać mi tu SJ do testów porównawczych

- piovit
- Consigliere
- Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne. - Lokalizacja: Kraków
Podnoszę rękawiczkę
.
Nie piszę że ten Cunill jest niedobry, ale nalepszy do domu to on nie jest, tzn nie poleciłbym młynka gastro do domu nikomu spoza forum. I tak już dziwnie na mnie patrzą
.

Nie piszę że ten Cunill jest niedobry, ale nalepszy do domu to on nie jest, tzn nie poleciłbym młynka gastro do domu nikomu spoza forum. I tak już dziwnie na mnie patrzą

- Twolipan
- kawa w żyłach
Hmm, hmmm jak wskazują forumowe oraz inne źródła, młynek gastro najlepszy (the best of the best) jest i basta.
A najlepsze (i najdroższe) młynki domowe do złudzenia przypominają gastronomiczne wyglądem, parametrami i są częstokroć...droższe.
Doktryna więc głosi