Kawa bezkofeinowa — skąd, jaka, rodzaje, smaki
- blackcoffeeroasters
- kawa w żyłach
- Posty: 326
- Rejestracja: pt 06 paź 2006, 14:57
- Sprzęt: ekspres
- Ireneusz Woszczek
- zagląda od święta
- Posty: 14
- Rejestracja: pt 26 sty 2007, 13:31
- Kontaktowanie:
Szok!
Aaajj, Ireneusz jest genialny
No tak dostało mi się.Mało powiedziane...
Jak czytam temat na forum to widzę, że całkiem zasłużenie. Może napiszę więc dlaczego tak się stało.
Kiedyś pewnej firmie dałem zlecenie aby wypromowała moją palarnię.
W ramach tych działań od czasu do czasu otrzymywałem od pracownika tej firmy plik z pytaniami z różnych for internetowych a ja na nie odpowiadałem.
Następnie pracownik ten umieszczał te odpowiedzi na forach. W związku z tym, że efekty tych działań były marne zrezygnowałem z tego typu usług.
Widzę, że to nie było dobre działanie bo tekst, który tu się ukazał nie powinien tu być w takiej postaci. No cóż stało się.
Tak więc niech mi wybaczą czytelnicy forum.
W przyszłości postaram się aby moje posty miały więcej sensu.
Pozdrawiam
Irek
Irek
Chemik to ja nie jestem, ale z tego co czytałem wynika, że użycie pary wodnej nie rozstrzyga czy ten proces jest całkiem "achemiczny". Jeśli odbrze rozumiem to odbywa się to wszystko w 3 etapach. Najpierw wypłukuje się z ziaren wodą wszystko to co się rozpuszcza w wodzie; następnie z tego roztworu usuwa się kofeinę albo za pomocą chemicznych świństw (indirect solvent decaffeination) albo za pomocą filtrów (np. węglowych) (indirect adsorbent decffeination); wreszcie bezkofeinowy roztwór z powrotem wtłacza się do ziaren i w przypadku metody chemicznej trzeba jeszcze usunąć resztki tych świństw. Łatwo się domyślić, która metoda jest lepszaZkontrybuuję się do dyskusji możeNiektóre kawy mają wypłukiwaną kofeine w całkowicie nieszkodliwy sposób - parą wodną. Więc nie zawsze wchodzi w gre chemnia. Np. Lavazza, aby daleko nie szukać


Czyli chyba najlepiej kiedy jest napisane otwartym tekstem jakiej metody użyto, ale np. na stronie Lavazzy to nie jest napisane, może na samych paczkach kawy?
Isomac Zaffiro + Mazzer Mini, Classico od Mastro Antonio.
-
- zagląda śmielej
- Posty: 39
- Rejestracja: czw 13 lis 2008, 1:47
- Lokalizacja: Krakow
- Kontaktowanie:
Bezkofeinowa kawe mozna zakupic rowniez w naszej palarni w Krakowie na ul. Kamiennej 16. Obecnie jestesmy w posiadaniu Gwatemali Atitlan, ktora jest dekofeinizowana naturalnymi metodami. prosze tylko o zamowienie z co najamniej 1 dniowym wyprzedeniem poniewaz malo się tego sprzedaje i wypalamy na specjalne zamowienie.
Zauwazylam ze wiele osob zrazilo się do kawy bezkofeinowej poniewaz wiekszosc tego co jest na rynku po prostu zle smakuje. Problem lezy w tym ze sam proces dekofeinizacji jest bardzo inwazyjny i bardzo kosztowny. Zielone ziarna trzeba transportowac do niewielu na swiecie miejsc, ktore się tym trudnia. Aby uzyskac dobra kawe decaf powinno się uzywac ziarno wysokiej klasy a wiec drozsze. Niestety malo, kto chce zaplacic 30% wiecej za kawe decaf wiec czesto producenci takiej kawy uzywaja tanszego ziarna po to zeby uzyskac mniej wiecej podobna cene jak kaw kofeinowych.
Ocecnie znane sa dwa procesy naturalnej dekofeinizacji Swiss Water process i jeszcze nowsza i bardziej egzotyczna metoda przy uzyciu CO2 pod wysokim cisnieniem. To czy kawa jest smaczna zalezy od jakosci ziarna wyjsciowego. ( tego przed dekofeinizacja)
pozdrawiam mamy karmiace i nie tylko.
Zauwazylam ze wiele osob zrazilo się do kawy bezkofeinowej poniewaz wiekszosc tego co jest na rynku po prostu zle smakuje. Problem lezy w tym ze sam proces dekofeinizacji jest bardzo inwazyjny i bardzo kosztowny. Zielone ziarna trzeba transportowac do niewielu na swiecie miejsc, ktore się tym trudnia. Aby uzyskac dobra kawe decaf powinno się uzywac ziarno wysokiej klasy a wiec drozsze. Niestety malo, kto chce zaplacic 30% wiecej za kawe decaf wiec czesto producenci takiej kawy uzywaja tanszego ziarna po to zeby uzyskac mniej wiecej podobna cene jak kaw kofeinowych.
Ocecnie znane sa dwa procesy naturalnej dekofeinizacji Swiss Water process i jeszcze nowsza i bardziej egzotyczna metoda przy uzyciu CO2 pod wysokim cisnieniem. To czy kawa jest smaczna zalezy od jakosci ziarna wyjsciowego. ( tego przed dekofeinizacja)
pozdrawiam mamy karmiace i nie tylko.
Kelleran Coffee Company
Z tego co rozumiem, Swiss Water process jest udoskonaloną wersją metody indirect adsorbent decaf. Trik polega na tym, że kofeinę z ziaren wypłukuje się nie po prostu wodą, ale roztworem zawierającym wszystkie poza kofeiną rozpuszczalne w wodzie składniki kawy (tak więc najpierw trzeba poświęcic trochę ziaren żeby taki roztwór uzyskać). Dzięki temu nie ma różnicy stężeń tych składników (między ziarnami i roztworem) i do roztworu dyfunduje tylko kofeina, a więc nie trzeba potem nasycać ziaren tymi składnikami, które przy tradycyjnym IAD przechodzą wraz z kofeiną do wody.
Swiss Water pisze, że ok. 70% kawy bezkofeinowej jest wziąż uzyskiwana metodami chemicznymi i że często nawet w takiej sytuacji twierdzi się, że użyto "metody wodnej" albo "naturalnej". Jeśli więc Wasza kawa decaf jest uzyskiwana metodą Swiss Water to może warto się tym pochwalić na stronie?
Swiss Water pisze, że ok. 70% kawy bezkofeinowej jest wziąż uzyskiwana metodami chemicznymi i że często nawet w takiej sytuacji twierdzi się, że użyto "metody wodnej" albo "naturalnej". Jeśli więc Wasza kawa decaf jest uzyskiwana metodą Swiss Water to może warto się tym pochwalić na stronie?
Isomac Zaffiro + Mazzer Mini, Classico od Mastro Antonio.
- GUCIO-59
- kawa w żyłach
- Posty: 494
- Rejestracja: ndz 27 lis 2011, 13:44
- Sprzęt: Siemens EQ.5 TE506509 macchiatoPlus - czarny piano, kawiarka - BIALETTI "Brikka", tygielek - "GiPFEL", Brasilia Zassenhaus - młynek.
- Lokalizacja: STA/RP
Re: Bezkofeinowa --- gdzie i jaka
Dzisiaj kupiliśmy sobie 0,5 kg LAVAZZA Decaffeinato i muszę przyznać, że nam smakuje... Tania nie była.
CELLINI nr. 1 Zgodnie z przepisami USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych wszelkie prawa do fotografii są własnością jej autora. Kopiowanie i rozpowszechnianie jej w jakiejkolwiek formie jest zabronione.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość